Zagori – o oază de linişte pentru cei care vor o altfel de vacanţă în Grecia
A venit vara, mai sunt câteva zile şi încep concediile sau vacanţele. O parte din turiştii români preferă să plece în această perioadă în afara ţării.
Cele mai căutate destinaţii sunt Grecia şi Bulgaria, evident pentru plajele lor şi pentru că sunt ieftine şi aproape de casă.
Probabil că propunerea mea de astăzi nu o să vă încânte pentru că este într-o zonă montană, chiar dacă Marea Ionică nu este foarte departe.
E vorba de regiunea Zagori din Grecia, în care aveţi numeroase oportunităţi pentru a vă destinde.
Nu ar trebui să vă sperie nici situaţia economică a ţării, chiar dacă există teama că odată ajunşi aici nu veţi putea scoate bani de pe card pentru că băncile nu mai dispun de lichidităţi. Nu ştiu cât e de adevărat!
Zagori, pe scurt
Este o regiune din nord-vestul Greciei plasată în Munţii Pindului, mai puţin cunoscută din cauza faptului că insulele şi capitala Atena sunt mult mai promovate. Dar aici vă puteţi bucură de numeroasele şi splendidele canioane, de traseele montane, de satele tradiţionale şi de bucătăria locală.
Zagori se află foarte aproape de graniţa cu Albania şi la o distanţă relativ apropiată de Marea Ionică.
Drumeţii. Unele dintre cele mai frumoase cărări sunt cele de-a lungul râului Vikos, marcate suficient încât să nu vă rătaciţi chiar şi atunci când nu sunteţi însoţiti de ghizi sau localnici. Flora, cu exmplare unice, varsă o aromă plăcută în aer astfel încât atmosfera e una plăcută atât vizual cât şi olfactiv.
Aveţi ocazia să treceţi peste câteva poduri de piatră construite de otomani în secolul XVII pentru a îşi consolida rutele comerciale. Cele mai frumoase sunt Kokkoros şi Plakidas, de lângă Kipi.
Ce se poate vedea în Zagori
Parcul Vikos Aoos. Este un un parc naţional cu drumuri netede, trasee curate, sate tradiţionale, rauri şi vulturi. Din punct de vedere geologic este un tărâm unic. Cea mai îngustă porţiune a acestuia măsoară 1100 metri, iar cea mai adâncă zonă ajunge la 900 de metri.
În defileul Vikos se găsesc numeroase plante medicinale şi pietre verticale abrupte, survolate de vulturi.
Munţii. Cel mai impresionant munte din nordul Munţilor Pindului este Timfi.
Cea mai mare înălţime este atinsă de vârful Astrakas, 2436 metri.
La sudul acestuia se găsesc câteva formaţiuni de roci interesante, însă cel mai important e că de aici puteţi vedea perfect parcul Vikos Aoos.
Satele tradiţionale. Eco turismul e cuvântul cheie când vorbim de această regiune. Numeroase sate tradiţionale îşi aşteaptă vizitatorii pentru a le descoperi povestea.
Cele mai cunoscute şi apreciate sate tradiţionale sunt:
- Dilofo
- Kapesovo
- Tsepelovo
- Fragades, care oferă o privelişte montană unică
- Monodendri, cu case de piatră
- Aristi, cu numeroase descoperiri din perioada paleolitică,
- Papigo
- Mikro Papigo.
Drakolimni este unul dintre cele mai frumoase lacuri alpine din Grecia.
În el se gasesc nişte amfibieni microscopici numiţi tritoni alpini şi care sunt probabil ultimele urme din Epoca de Gheaţă.
Pentru a ajunge la el, puteţi pleca din Mikro Papingo în drumeţie. Veţi ajunge în aproximativ trei ore, în funcţie de cât de mare vă e dorinţa şi condiţia fizică.
Kalogeriko este cel mai frumos pod de piatră din Grecia şi unul dintre cele mai frumoase din Balcani. Îl puteţi găsi în afara localităţii Kipi legând malurile râului Bagiotiko. Alte poduri interesante sunt cele din Kokoris sau din Misios.