Astronomii au descoperit atmosfera pe o planeta gigant
Saptamana aceasta, astronomii de la o universitate din Londra au scris istorie dupa ce au detectat atmosfera la o planeta aflata la 40 de ani lumina de Pamant si care a fost descoperita in 2004. Aceasta orbiteaza in jurul unei stele numita Copernicus iar numele ei este 55 Cancri e.
Acestia au detectat in atmosfera ei heliu si hidrogen fiind posibil sa mai existe si alte gaze. Conform unui studiu publicat in Astrophysical Journal, 55 Cancri e are o masa de opt ori mai mare decat cea a Terrei, iar temperatura ajunge la aproximativ 3632 grade Fahrenheit. Asta inseamna ca nu poate fi locuita de oameni dar nu exclude existenta altor forme de viata.
Chiar daca pentru umanitate nu e neaparat o veste extraordinara descoperirea ne da sperante ca pot exista planete cu conditii propice de viata, similare Terrei, iar munca depusa de astronomi in acest sens poate avea o finalitate.
Obtinerea datelor s-a facut cu cele mai avansate tehnici din prezent iar astronomii sustin ca sunt sanse foarte mici ca acestea sa fie eronate. Acestea sustin ca steaua in jurul careia graviteaza 55 Cancri e s-a format in urma cu 8 miliarde de ani, iar planeta si-a mentinut atmosfera cam toata perioada de la crearea ei.
Datele inregistrate indica o semnatura de acid cianhidric ceea ce ne duce la gandul ca atmosfera planetei ar fi bogata in carbon. Daca acest lucru se va confirma in viitor ar insemna ca planeta este destul de exotica prin peisaje insa destul de toxica pentru organismul uman. Toate datele obtinute pana in prezent ne duc cu gandul, dupa cum am spus deja, ca nu e o planeta locuibila pentru noi.
Cu toate acestea ramane o descoperire la care specialistii se vor raporta de foarte multe ori in studiile viitoare.