PRO Agora
 Efectul de sera
Info

Efectul de sera

Scris de PRO Agora 16 februarie 2016 0Comentariu

In prezent, efectul de sera are o conotatie profund negativa desi in esenta e ceva nu doar bun ci si vital. Daca nu ar exista efectul de sera atunci Pamantul ar fi aproape imposibil de locuit de oameni pentru ca temperaturile medii globale ar scadea cu aproximativ 30 de grade.

Ce este efectul de sera

Sa luam mai intai exemplul unei sere obisnuite, folosite in agricultura. Caldura de la soare intra in sera si mai apoi este inmagazinata pentru ca peretii de plastic nu ii mai dau voie sa iasa. La nivel planetar se intampla cam acelasi lucru.

Locul nailonului de plastic este luat de atmosfera. Aceasta este formata din gaze si vapori de apa ce ii permit caldurii sa treaca si apoi nu ii mai dau voie sa iasa. Sa nu ne imaginam insa ca atmosfera functioneaza ca o intrare cu sens unic, adica razele Soarelui pot doar intra dar nu mai pot iesi.

In realitate, caldura venita de la Soare nu trece toata de atmosfera dar cea care trece si ajunge pe Pamant, o parte este absorbita de sol si o alta parte este reflectata de scoarta terestra. Caldura reflectata se intoarce in atmosfera dar patura de gaze si vapori de apa nu ii da voie sa treaca decat in oarecare masura, pastrand o cantintate suficienta pentru a mentine viata pe Pamant asa cum o stim in prezent.

De ce are efectul de sera o conotatie negativa

Viata, asa cum o stim noi are nevoie de o anumita temperatura. Daca ea ar fi mai scazuta sau mai ridicata cu cateva grade, lucrurile s-ar putea schimba radical pe planeta. Atunci cand cantitatea de gaze cu efect de sera creste in atmosfera e normal sa creasca si temperatura medie anuala.

Daca am avea siguranta ca pe o durata de un secol temperatura ar stagna, probabil ca omul de rand nici nu ar cunoaste sintagma “efect de sera”. Cum tendinta de incalzire este una accelerata ne dorim ca efectul de sera sa nu fie atat de puternic si astfel capata o conotatie negativa. Daca tendinta ar fi de racire, atunci toata lumea si-ar dori un efect de sera mai puternic si atunci acesta ar avea o conotatie pozitiva.

Ce gaze provoaca efectul de sera

Principalele gaze care provoaca efectul de sera sunt dioxidul de carbon, ozonul, metanul si clorofluorocarbonii. Acestea provin in mare parte din activitatile omului, de la banalul mers cu masina pana la activitati industriale.

Clorofluorocarbonii par a fi contibui in prezent cu 24 de procente la incalzirea globala. Acest gaz are o capacitate de o mie de ori mai mare decat a dioxidului de carbon de a inmagazina caldura si este principalul responsabil pentru distrugerea paturii de ozon. Gazul este unul artificial si este folosit pentru producerea frigiderelor, al aparatelor de aer conditionat etc.

Ozonul este in esenta un gaz benefic daca se afla in patura superioara a atmosferei pentru ca ne apara de razele ultraviolete. Atunci cand se gaseste in cantitati mari in patura inferioara lucrurile se schimba complet.

Articolul anterior
Articolul următor

PRO Agora

author

Scrie un comentariu Cancel reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole
Diaspora

State din Schengen care au reintrodus controale temporare la frontieră

7 aprilie 2024
Diaspora

Zi istorică! De astazi, românii pot călători fără controale la

31 martie 2024
Social

Top 5 cele mai mari pensii din România

17 martie 2024
Handbal

România va găzdui Campionatul European de handbal feminin din 2026

9 martie 2024
  • Alte sporturi
Articole similare
Diaspora

State din Schengen care au reintrodus controale temporare la frontieră

Scris de Dan 7 aprilie 2024

Deşi spaţiul Schengen este definit ca un spaţiu teritorial în care se poate circula liber, fără controale la frontierele statelor membre,

Diaspora Social

Zi istorică! De astazi, românii pot călători fără controale la frontierele aeriene şi maritime în Schengen

Scris de Dan 31 martie 2024

Începând de astăzi, 31 martie 2024, românii pot călători fără controale la frontierele aeriene şi maritime în Schengen. Românii nu se

Social

Top 5 cele mai mari pensii din România

Scris de Dan 17 martie 2024

Potrivit ultimelor date furnizate de Casa Naţională de Pensii, cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000

Handbal

România va găzdui Campionatul European de handbal feminin din 2026

Scris de Sonia 9 martie 2024

Campionatul European de handbal feminin din 2026 va organizat de România, Polonia, Cehia, Slovacia şi Turcia. Încheierea procesului de depunere a

Ecologie Justitie Social

România a câştigat procesul în cazul exploatării Roşia Montană

Scris de Dan 9 martie 2024

Marcel Ciolacu, premierul României, a anunţat aseară că România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în cazul exploatării Roşia Montană. Decizia

Tenis

Simona Halep poate juca din nou în meciuri oficiale

Scris de Dan 5 martie 2024

TAS i-a redus astazi suspendarea Simonei Halep, iar românca are drept de joc într-un meci oficial. Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a

Drepturile de autor sunt rezervate.