Parlamentul European a stabilit reguli mai stricte pentru protectia datelor personale

0 Shares

In timp ce in Parlamentul Romaniei se discuta despre legiferarea unei exceptii de la legislatia privind protectia datelor cu caracter personal, Parlamentul European a stabilit reguli mai stricte in acest domeniu si le ofera autoritatilor puteri mai mari pentru a ii sanctiona pe cei care le incalca.

Inainte de a vorbi despre schimbarile votate de PE, trebuie spuse cateva cuvinte despre exceptia de care faceam amintire in fraza anterioara.

In parlamentul Romaniei exista un proiect de lege care are ca scop publicarea datelor persoanelor fizice ce detin domenii web. Nu discutam despre despre oportunitate ci despre argumentarea cu care vin parlamentarii. Acestia sustin ca vor sa apere interesele celor care cumpara domenii .ro cu toate ca aceste domenii nu pot fi vandute ci doar transferate cu titlu gratuit.

Revenind la decizia Parlamentului European, sanctiunile pentru companiile care incalca protectia datelor cu caracter personal pot ajunge pana la 4% din cifra anuala de afaceri, insa numai pentru companiile globale. Desi procentul pare mic, daca vorbim de companii precum Google sau Facebook, atunci vom constata ca suma pana la care se poate ajunge cu amenda este colosala.

Mare parte din aceste modificari au fost propuse in 2012 de Viviane Reding, parlamentar european si fost vicepresedinte al Comisiei Europene. Aceasta sustine ca s-a facut un pas enorm in restabilirea increderii in serviciile digitale de astazi.

De asemenea intarirea sigurantei cibernetice poate duce Uniunea Europeana la urmatorul nivel, acela de a crea o baza de date comuna tuturor statelor membre ale UE. Acest lucru poate facilita prinderea infractorilor si colaborarea dintre statele membre in ceea ce priveste prevenirea terorismului si a infractionalitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *