Petrache Poenaru – românul care a inventat stiloul

0 Shares

Petrache Poenaru, născut în 10 ianuarie 1799 la Benești în Ţara Românească, a fost un pedagog, un inventator, inginer și matematician român. Acesta a inventat stiloul în anul 1827 (anul în care a fost brevetată invenţia).

Născut într-o familie de boieri ruinați, în partea de sud a județului Vâlcea, Petrache Poenaru a avut o copilărie destul de agitată. Secretarul revoluționarului Tudor Vladimirescu, a fost obligat să fugă în străinătate pentru a-și salva viața după Revoluția din anul 1821.

A venit pe lume într-o zi foarte rece de ianuarie, în anul 1799 într-o familie din satul Benești.

Istoricii spun că acesta a părăsit căminul familiei la o vârstă destul de mică pentru a merge să locuiască la niște rude mai bogate, un lucru care a avut doar beneficii pentru educarea sa.

În timpul studiilor pe care le face la Craiova, la școala Obedeanu, unde este un elev foarte bun, acesta manifestă dorința de a se alătura pandurilor lui Tudor Vladimirescu.

Deşi nu știa să mănuiască nici pistolul, nici cuțitul, avea mereu cu el călimara cu cerneală, spre uimirea și amuzamentul celor din jur.

Petrache Poenaru – secretarul lui Tudor Vladimirescu

Chiar dacă nu a participat la lupte, inventatorul s-a trezit în mijlocul acestora deoarece Tudor Vladimirescu a remarcat inteligența sa și l-a luat pe post de secretar.

Atunci când Vladimirescu a fost asasinat, Petrache Poenaru se afla în străinătate, având o misiune diplomatică, reușind să scape și să se refugieze la Sibiu.

Petrache Poenaru a lansat primul ziar de origine românească de propagandă. În el au fost prezentate în manieră clară și concisă opțiunile politice în ceea ce privește Revoluția condusă de Vladimirescu.

Unii specialiști în istorie, susțin faptul că acesta ar fi inventat și tricolorul, așa cum îl știm noi și acum, în nuanțe de roșu, galben și albastru.

Petrache Poenaru – studii

În anul 1822 obține o bursă la Berlin. La Viena, studiază ingineria, greaca, latina, franceza, italiana și engleza.

Puțin mai târziu, peste 4 ani, după un scurt sejur la Valahia, unde este profesor, ajunge la Paris, locul unde mulți tineri care ajunși să studieze, au fost inițiați în franc-masonerie. Poenaru a studiat la Paris filologia și politehnica, fiind licențiat al Școlii Politehnice din Paris.

Petrache Poenaru a inventat stiloul

În anul 1827 brevetează unul dintre cele mai importante inventii ale sale, devenind practic cel care a inventat stiloul.

Brevetul său se numește pompos, Condeiul portăreț fără sfărșit, care se alimentează el singur cu cerneală. Este vorba despre stiloul care se poate alimenta singur, cerneala fiind împinsă înspre vârf apăsându-se ușor țeava sa.

Invenția românului a contribuit la dezvoltarea societății, deoarece stiloul său a înlocuit penele și etuiul și a eliminat zgârieturile de pe hârtie, dar și scurgerile de cerneală.

Trei ani mai târziu, înainte de a se întoarce acasă, Petrache Poenaru devine primul român care a efectuat o călătorie cu trenul, participând la inaugurarea primei căi ferate din lume, cale ferată care lega Manchester de Liverpool.

Acesta nota în jurnalul său, în 27 octombrie 1831, faptul că a efectuat această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriale ale acestui secol. 20 de mașini legate unele de altele, încărcate cu numai puțin de 240 de persoane care sunt trase de o mașină cu aburi…

Ce funcţii a avut Petrache Poenaru

La întoarcerea sa în țară, în anul 1830, Petrache Poenaru a fost numit în funcții administrative și politice.

Din anul 1831 este profesor la Colegiul Sfântul Sava și a fost foarte dedicat și foarte implicat în dezvoltarea sistemului de învățământ românesc, fiind cel care înființează școlile de la sate.

În timpul Revoluției din anul 1848, este arestat din cauza faptului că a făcut parte dintr-o comisie care a elibera sclavii romi.

După Revoluție și Unirea Principatelor Române în anul 1859, Petrache Poenaru se află în umbra domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

În anul 1870, la cinci ani înainte de moartea sa, este numit membru al Academiei Române.

Numele lui Petrache Poenaru este legat și de introducerea sistemului metric în România.

Acesta a avut o contribuție foarte importantă și în ceea ce privește înființarea primei Facultăți de științe exacte, care avea trei specializări:

  • arhitectură
  • inginerie de poduri și șosele
  • topografia ( materie pe care a studiat-o și el la Paris)

A rămas în memoria poporului, nu doar ca un inventator, ci și ca un pedagog, matematician și inginer. A fost autorul primului manual de geometrie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *