Şapte state care se confruntă cu manifestări de amploare în luna octombrie
Luna octombrie a acestui an este plină de manifestări de amploare în toate colţurile planetei. Unele s-au stins deja, altele abia au început sau datează deja de câţiva ani.
Despre protestele din Catalonia s-a scris mult în ultimele luni astfel încât pentru mulţi nu mai reprezintă un subiect neabordat. Acestea s-au reaprins în luna octombrie însă nu le vom trece în lista noastră ci ne vom orienta spre unele mai puţin cunoscute.
1.Hong Kong
După protestele din Spania, cele mai cunoscute pentru europeni sunt cele din Hong Kong. Ele datează de mai mulţi ani însă începând din iunie au atins un nou punct culminant care s-a prelungit până în prezent şi sunt semne că tensiunile vor fi la cote înalte şi în noiembrie.
Despre ele am scris într-un alt articol.
2.Bolivia
Începând cu 21 octombrie, Bolivia se confruntă şi ea cu manifestări de stradă importante. Pe 23 octombrie a început o grevă generală în Santa Cruz.
Originea acestor proteste stă în alegerile din 20 octombrie, în care Evo Morales a fost reales. Cei ieşiţi în stradă contestă corectitudinea alegerilor.
3.Liban
Protestele au început pe 17 octombrie, iar măsura care a umplut „paharul nemulţumirilor” a fost introducerea unei taxe asupra apelurilor telefonice efectuate prin mesageria WhatsAPP.
Măsura a fost anulată de guvern, însă protestele nu s-au oprit. În mare parte acestea au fost paşnice însă s-au înregistrat şi violenţe.
4.Chile
Vinerea trecută aproximativ un milion de cetăţeni au protestat pe străzile capitalei chiliene. Proteste similare, dar nu de această amploare, au avut loc şi în celelalte oraşe din Chile.
Manifestările au început pe 18 octombrie, iar momentul declanşator a fost scumpirea preţului biletelor de metrou din Santiago, capitala statului. Măsura a fost suspendată însă protestele au continuat şi chiar s-au amplificat.
Protestele s-au soldat cu cel puţin 18 morţi, iar preşedintele conservator Sebastian Pinera este din ce în ce mai contestat.
5.Irak
Peste 150 de morţi au fost înregistraţi în prima săptămână a conflictelor din Irak, din luna octombrie.
Protestele au început după apeluri spontane pe reţelele de socializare la a cere locuri de muncă şi servicii publice funcţionale.
6.Algeria
În a doua parte a lunii februarie 2019, preşedintele Abdelaziz Bouteflika a decis să candideze pentru al cincilea mandat, lucru contestat de populaţia care a ieşit în stradă. Pentru a pune capăt protestelor, Bouteflika a anunţat în aprilie că demisionează.
Protestele nu au încetat, iar protestatarii cer acum plecarea întregului aparat de stat condus de Abdelaziz Bouteflika.
7.Ecuador
Creşterea preţului carburanţilor a dat naştere unor proteste semnificative în Ecuador, în perioada 1-13 octombrie 2019. Preşedintele Lenin Moreno a renunţat la măsură, iar protestele au încetat.
În urmă au rămas cel puţin 8 morţi şi 1.340 de răniţi.